Ugrás a fő tartalomra

Halloween

Október 31, Halloween éjszakája

Ez az ünnep a közelmúltban kezdett elterjedni hazánkban, múltja azonban ennél sokkal mélyebben gyökerezik. Maga a név - Halloween - az angolban a katolikus hagyományt idézi. A Halloween ugyanis az All Hallows Eve (Mindenszentek estéje) eltorzult formája. Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy a kelta írek már Krisztus előtt az 5. században is megemlékeztek erről a napról, ugyanis a nyár náluk október 31-én ért véget. Ezt a napot Samhain-nak nevezték: ez volt a kelta újév.
318918_388101851265196_432548677_n_large
Érdekességek
œœA halloween a második legnépszerűbb ünnep Észak-Amerikában a karácsony után. 

Hongkongban a halloween már népszerűbb, mint a karácsony. Fő jelképe, egy importált tök több mint száz dollárba kerül.  

Bár a Disney, a McDonald's és az édességgyártók is mindent elkövettek a halloween exportálásáért, a legnagyobb hatást Hollywood gyakorolta a világra.  

Az Egyesült Államokban a gyerekek több mint 93%-a jár házról házra ijesztgetéssel (Trick or treat! – Ha nem adsz, lesz kapsz! – csatakiáltást hallatva) édességet tarhálni az emberektől.
 
A brit lakástulajdonosok 72%-a ismeri el, hogy halloween napján úgy tesz, mintha nem volna otthon.
 
Az amerikaiak 33%-a hisz a kísértetekben, 23%-uk állítja, hogy látott már kísértetet vagy „érzékelte a jelenlétét”, míg 20%-uk hiszi, hogy a boszorkányság és a bűbáj valóban működhet.  

20 ezer ember látogat el halloween idején a németországi Darmstadtban található Frankenstein-kastélyba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sziasztok! A blog bezárt. Oldallal kapcsolatos megkereséseket az alábbi e-mail címre küldhettek:  b_szandru@hotmail.com kép: x

DIY / DO IT YOURSELF / AUTUMN / ŐSZI WHATCANIDO / HALLOWEEN

Mindenszentek / Halottak napja idézetek

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. A halál olyan súlyos veszteség, hogy valójában sohasem lehet feldolgozni. Az emléke elhalványulhat a szeretett személynek, de a hiánya mindig megmarad. A sötétség nagylelkű. Türelmes. Mindig győz. Ám erejének szívében ott lakozik a gyengesége: egyetlen magányos gyertya elegendő, hogy elűzze őt. A szeretet pedig több egy magányos gyertyánál. A szeretet képes lángra lobbantani a csillagokat. A halottak az élők emlékezetében élnek tovább. Életem egy szakasza lezárult. Már régen el kellett volna felejtenem az egészet. Egy nyári románc, akármilyen intenzív, akkor is csak egy nyári románc volt. Talán szerelmes is voltam belé, igen, valószínűleg, de gyerekek voltunk még. A gyerekszerelmek ritkán élik túl a vért és a halottakat. Vannak ajtók. Én pedig becsuktam ezt az ajtót. Lucy a múlt részévé vált. Sok időbe tellett, mire ezt elfogadtam. De megtettem, és sikerült is zárva tartanom azt