2016. május 2., hétfő

MAGYAR ÉRETTSÉGI - MÁJUS 2! ...Az első nap

Személyes élmények,


A visszaszámlálásnak vége, elérkezett az érettségi első napja. A reggeli kis gyomorgörcs hamar elszállt, a magyartól sosem tartottam. 3/4 8-kor borítékosztás, minden oldalra név-felírás és nekieshettünk a 60 perces szövegértésnek.

Több, mint 77 ezer diáktársammal együtt kaptam meg az első feladatrészt, 

"Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak a magyarérettségi első részében. A papíruszok világából című könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik a fennmaradásuk körülményeit vizsgálja benne az 1942-ben megjelent könyvben." (x)


(Érdekesség: Tavaly Grendel Lajos: A mondern magyar irodalom története egy szövegrészlete volt az első rész feladata.)

Számomra viszonylag egyszerű szöveg volt, hamar sikerült feldolgoznom, értelmeznem. A feladatoknál nem sorrendben haladtam, először törekedtem az 1-2 pontos feladatokra ahol csak pár szót ill. egy-két mondatot várt el a feladat. (Adj címet a bekezdéseknek, táblázatkitöltés (ennyire egyszerű feladatot....), idézet alapján kötni irodalmi vagy nem irodalmi műhöz stb.

A feladatokat nagyszerűnek találtam, időben végeztem, mindent kitöltöttem, szerintem eredményesen és sikerekben gazdagon.9 óra 3 perckor adtuk le a szövegértést, és 9:10-kor folytattuk a második résszel. A jól megszokott három feladat közül kellett egyet kiválasztani és megoldani.

Érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptunk egy szövegrészletet. Én ezt választottam.
A művek értelmezésénél Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellája volt még ill. az összehasonlító elemzés: Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című alkotását kaptuk még.
Az érvelés az, ami nekem a legjobban megy, így remélhetőleg eredményes munkát írtam 4 és fél oldallal. Olvasott műhöz kapcsoltam Szabó Magda Abigél-jét, Kacinczy Ferenc A cirkusz c. novelláját ill. Kertész Imre Sorstalanság c. önéletrajzi regényét.
TI MELYIKET VÁLASZTOTTÁTOK? NEHÉZNEK V. KÖNNYŰNEK ÍTÉLTÉTEK A MAGYAR ÉRETTSÉGIT? 

Címkék: , , , , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal